Groep verziekt luilakken in Oud Beijerland

Oud Beijerland – Wheelies, burnouts, negeren van stoptekens, rijden zonder rijbewijs en kentekens en de confrontatie opzoeken met agenten. Het gebeurde in de nacht van luilak in Oud Beijerland.

Luilakken is een traditie, ook in de Hoeksche Waard, die al heel wat jaren terug gaat. Met luid kabaal trekken jongeren met scooters en brommers door het dorp, om zoveel mogelijk herrie te maken. Vorig jaar werd de traditie echter door een groep ook aangegrepen om de openbare orde te verstoren en de confrontatie te zoeken met hulpdiensten, veelal de politie. Dezelfde groep zorgde er vorig jaar voor dat de opbouw van de vrijmarkt onmogelijk werd gemaakt waarbij leden van de Oranjevereniging zich onveilig en bedreigd hebben gevoeld. “Dit soort gedrag is onacceptabel.” zegt teamchef van de Hoekse Waard.

Noodbevel
Een groep luilakkers kreeg voor Koningsdag een brief van de gemeente waarin werd gewezen op de spelregels. Er verschenen op diverse social media oproepen om naar de Hoekse Waard te komen om naast het luilakken de provocatie met agenten op te zoeken. “De openbare orde was in het geding. De burgemeester van de Hoeksche Waard heeft daarom een noodbevel uitgevaardigd. We wilden deze nacht goed en zonder incidenten laten verlopen. Het noodbevel gaf ons de mogelijkheid om potentiele raddraaiers te weren uit ons gebied. Die nacht hebben we ongeveer 80 personen met (brom)scooters, motoren en squads de toegang ontzegd voordat zij op het eiland konden komen. Er zijn 30 bekeuringen uitgedeeld. Drie scooters zijn in beslag genomen.”

Levensgevaarlijk
De avond en nacht verliep zonder al te veel problemen. Helaas was er toch een groep luilakkers die zich de vroege ochtend misdroegen en levensgevaarlijk door de straten reed. Wheelies, burnouts, negeren van stoptekens, het rijden zonder rijbewijs en kenteken. Als agenten ingrepen ging een aantal raddraaiers er vandoor. “Er werd zelfs geprobeerd op agenten van de motor te rijden zodra zij een bestuurder zonder kentekenplaat wilden laten stoppen. Het was inmiddels ook gaan regenen waardoor het wegdek glad werd. Vanwege het gevaar, zijn achtervolgingen gestaakt. Het is bizar dat een kleine groep een traditie op deze manier verziekt. In de toekomst zal dit dan ook onze aandacht blijven houden. “ besluit de teamchef van de Hoekse Waard.